top of page

Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην περιοχή του έργου γίνεται με βάση τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Α.Π. 639/22.12.2005). Αποτυπώνει την υφιστάμενη κατάσταση του τομέα και αποτελεί πλαίσιο πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, θέτοντας στόχους καθώς και χρονοδιαγράμματα υλοποίησής για τη διαμόρφωση Οργανωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων. Ο εγκεκριμένος ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι εναρμονισμένος με τις Κοινοτικές Οδηγίες 94/62/ΕΚ και 99/31/ΕΚ και το ισχύον Εθνικό Δίκαιο.

 

Οι ΦοΔΣΑ ή ΦΟΣΔΑ (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) είναι οι αρμόδιοι φορείς της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, οι οποίοι αναφέρονται ειδικότερα ζητήματα και θέματα που αφορούν την λειτουργία, την άσκηση των δραστηριοτήτων και άσκηση τιμολογιακής πολιτικής, εξειδικεύουν και υλοποιούν τους στόχους και τις δράσεις των ΠΕΣΔΑ για την προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων. Οι ΦΟΔΣΑ στον νομό Χαλκιδικής είναι πέντε, ενώ συγκεκριμένα, το έργο μας είναι στην ευθύνη του ΦΟΔΣΑ Πολυγύρου. Σκοπός του φορέα είναι η διαχείριση και η λειτουργία του ΧΥΤΑ Πολυγύρου, η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους εμπλεκόμενους δήμους καθώς επίσης και μια σειρά άλλων αρμοδιοτήτων μεταξύ των οποίων είναι η εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών – προγραμμάτων - πρωτοβουλιών.

 

Συνολικά, στη Χαλκιδική είναι υπό λειτουργία 3 Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων-ΧΥΤΑ, ενώ αναμένονται να κατασκευαστούν άλλοι 2. Επίσης υπάρχουν 2 Σταθμοί Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ).

 

Συνολικά, για όλη τη Χαλκιδική υπολογίζεται ότι οι παραγόμενες ποσότητες ΑΣΑ σε όλους τους Δήμους είναι περίπου 92.000 tn, ενώ η μέση ημερήσια κατά κεφαλή παραγωγή ΑΣΑ κυμαίνεται στα 0,7-1,2 kg/άτομο/μέρα.

 

Επιπλέον, στον Δήμο Πολυγύρου εφαρμόζεται ανακύκλωση συσκευασιών, με σύμβαση με τον ΟΤΑ Θεσσαλονίκης ο οποίος έχει διαθέσει κάδους ανακύκλωσης χαρτιού και συσκευασιών. Επίσης, ο Δήμος έχει ξεκινήσει πρόγραμμα ανακύκλωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών. Οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές συγκεντρώνονται σε ειδικό κοντέινερ, που βρίσκεται στο ΧΥΤΑ.

Διαχείριση Αποβλήτων

bottom of page