top of page

Το έργο reclaim έχουν αναλάβει οι ακόλουθοι εταίροι:

Η ENVECO A.E. δραστηριοποιείται στον τομέα της παροχής εξειδικευμένων περιβαλλοντικών υπηρεσιών, μελετών και συμβουλών και είναι πιστοποιημένη με το EN ISO 9001:2008 από την TUV Austria Hellas για τις διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας που εφαρμόζονται στο έργο της παροχής μελετητικών υπηρεσιών.


Οι τομείς δραστηριότητας που έχουν συσταθεί σύμφωνα με την ΕΕ και τις διεθνείς απαιτήσεις της αγοράς και την εξειδικευμένη εμπειρία του προσωπικού της εταιρείας. Συγκεκριμένα, οι τομείς δραστηριότητας της ENVECO Α.Ε. περιλαμβάνουν θέματα που σχετίζονται με:

- Νερό, Αέρα και Διαχείριση Φυσικού Περιβάλλοντος

- Διαχείριση Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων

- Διαχείριση Περιβαλλοντικών Έργων

- Περιβαλλοντική Πολιτική και Οικονομία

- Διαχείριση υγρών, στερεών και επικίνδυνων αποβλήτων


Η μακροχρόνια συμμετοχή των εργαζομένων της εταιρείας σε περιβαλλοντικά θέματα και η άψογη συνεργασία τους συμβάλλει στην εκπόνηση περιβαλλοντικών μελετών υψηλών προδιαγραφών. Τα μέλη της εταιρείας δραστηριοποιούνται επίσης στον τομέα της έρευνας.

(Συντονιστής Δικαιούχος)

Η εταιρία ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. ειδικεύεται στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων και των εφαρμογών μετατροπής απορριμμάτων σε ενέργεια. Η ΗΛΕΚΤΩΡ διαθέτει εμπειρία σε κάθε μέρος του συνόλου της αλυσίδας επεξεργασίας των αποβλήτων, από την υποδοχή στη διάθεση και την αποκατάσταση περιβάλλοντος . Οι δραστηριότητές της εταιρίας επικεντρώνονται στα πιο σημαντικά τμήματα, όπως η ανακύκλωση , επεξεργασία και ταφή απορριμμάτων με πολλές αναφορές στο σχεδιασμό , την κατασκευή και τη λειτουργία των εν λόγω εγκαταστάσεων . Με την εφαρμογή υψηλού επιπέδου τεχνολογίας , η εταιρεία στοχεύει στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των απορριμμάτων, με τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων που διατίθενται σε χώρους υγειονομικής ταφής , τη μείωση των εκπομπών ρύπων και του φαινομένου του θερμοκηπίου , την πρόληψη της ρύπανσης των υδάτινων πόρων και την ανάκτηση ενέργειας και υλικών από τα απορρίμματα.

Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, η ΗΛΕΚΤΩΡ έχει μια ηγετική θέση στην ελληνική αγορά και αποτελεί έναν ισχυρό παίκτη σε παγκόσμιο επίπεδο. Υλοποιεί την τεχνολογική τεχνογνωσία, εφαρμόζοντας πολλά διπλώματα ευρεσιτεχνίας μέσα από γερμανικές θυγατρικές (τεχνολογία που αναδείχθηκε στην πιο συντηρητική αγορά) και εταιρείες αποκλειστικής συνεργασίας. Η εταιρεία εφαρμόζει επίσης μηχανική και οπτική διαλογή, καθώς και η αναερόβια χώνευση ως μέθοδο για την επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων, ενώ παράγεται βιοαέριο για ενεργειακές εφαρμογές.

 

Η ΗΛΕΚΤΩΡ έχει πολλές εμπειρίες στο σχεδιασμό, την κατασκευή και τη λειτουργία των εν λόγω εργοστασίων, στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γερμανία, μεγάλα έργα υπό κατασκευή (Κροατία, Ρωσία, Ιορδανία) και πολλά άλλα υπό αξιολόγηση (Abu Dhabi, Λευκωσία, Ισραήλ κ.λπ.). Μέσα από τις εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε λειτουργία στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Γερμανία, η εταιρεία επεξεργάζεται περισσότερους από 800.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως και αναλαμβάνει τη λειτουργία των εγκαταστάσεων υγειονομικής ταφής με ετήσια παραγωγική ικανότητα άνω των 2 εκατ. τόνους απορριμμάτων το χρόνο.

Στον τομέα των εφαρμογών μετατροπής απορριμμάτων σε ενέργεια, η ΗΛΕΚΤΩΡ διαθέτει δύο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (συνολικής χωρητικότητας 29 MWel περίπου) που τροφοδοτούνται με LFG (βιοαέριο από ΧΥΤΑ), συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου εργοστασίου LFG στην Ευρώπη (24MWel) στον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων στην Αθήνα.

(Συνδικαιούχος)

(Συνδικαιούχος)

Ο Δήμος Πολυγύρου (ΔΠ) είναι ένας δημόσιος φορέας που είναι αρμόδιος για τη διαχείριση έκτασης ίσης με 951 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 , ο πληθυσμός είναι 22048. Ο ΔΠ τίθεται υπό τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία έχει συσταθεί στο πρόσφατο πλαίσιο της «Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης » (2010).

Η διοίκηση είναι υπεύθυνη για διάφορες υπηρεσίες προς τους πολίτες, όπως οι εξής:
- Πόσιμο νερό
- Διαχείριση απορριμμάτων
- Εκπαίδευση & σχολεία
- Πολιτισμός - Τουρισμός
- Τοπική οικονομική ανάπτυξη
- Κοινωνική πρόνοια
- Τεχνική υποδομή κατασκευή - λειτουργία - συντήρηση
- Δημόσια τάξη
- e-government

 

Τα κύρια διοικητικά όργανα είναι το Δημοτικό Συμβούλιο και ο Δήμαρχος. Μέσω αυτών, 5 αντιπρόεδροι Δήμαρχοι διορίζονται με τις δικαιοδοσίες στις προαναφερθείσες υπηρεσίες. Οι Αντιδήμαρχοι υποστηρίζονται από το σώμα των δημοτικών υπαλλήλων .

Ο ΔΠ είναι η εποπτεύουσα αρχή του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Αυτό το όργανο είναι υπεύθυνο για τη διαχείριση και διάθεση των αποβλήτων στην περιοχή . Κατά συνέπεια, ο ΔΠ ενδιαφέρεται άμεσα για την αξιοποίηση των απορριμμάτων και τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης τους.

(Συνδικαιούχος)

Το ΕΜΠ, που ιδρύθηκε το 1836, είναι το παλαιότερο και πιο φημισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα από την Ελλάδα στον τομέα της τεχνολογίας. Το ΕΜΠ απασχολεί περίπου 700 άτομα ως ακαδημαϊκό προσωπικό, από τους οποίους 300 είναι επιστημονικό και 400 είναι διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Κατά τα τελευταία πέντε χρόνια περισσότερα από 1500 ερευνητικά έργα έχουν ανατεθεί στο ΕΜΠ από δημόσιους οργανισμούς, ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς και από τα προγράμματα της ΕΚ.

 

Το ΕΜΠ συμμετέχει μέσω δύο εργαστηρίων της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων –Μεταλλουργών, δηλαδή το Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής (ΕΜΕΤ) και το Εργαστήριο Εμπλουτισμού των Μεταλλευμάτων (ΕΕΜΠ).

Το ΕΜΕΤ έχει μεγάλη εμπειρία πάνω από 25 χρόνια στο σχεδιασμού ορυχείων, στην περιβαλλοντική εξόρυξη, στις χρηματοοικονομικές μελέτες και τις αναλύσεις κόστους- οφέλους, στην περιβαλλοντική αποτίμηση, στην εκτίμηση του κινδύνου στη διαχείριση του μολυσμένου εδάφους και στη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων στην αξιοποίηση των ορυχείων και άλλων αποβλήτων. Το Εργαστήριο έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 50 ερευνητικά έργα που χρηματοδοτούνται από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα, μαζί με τα ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΚ. Επί του παρόντος, το ΕΜΕΤ αποτελείται από 4 μόνιμα μέλη του ακαδημαϊκού προσωπικού, πλήρης απασχόλησης, 2 διδάκτορες ερευνητές, και αρκετούς Ph.D. και M.Sc. φοιτητές οι οποίοι ενεργούν ως βοηθοί έρευνας. Το ΕΜΕΤ διαθέτει υψηλής ποιότητας τεχνολογικό εργαστήριο και εξοπλισμό και state-of-the-art μεταλλευτικά και περιβαλλοντικά προγράμματα, που υπολογίζονται με κόστος περίπου 3 εκατ. ευρώ.

 

Το ΕΕΜΠ ιδρύθηκε πριν από 45 χρόνια. Είναι πλήρως εξοπλισμένο με εργαστηριακό εξοπλισμό επεξεργασίας ορυκτών και έχει εκτεταμένη εμπειρία σε μελέτη και ανάπτυξη μεθόδων επεξεργασίας ορυκτών, μελέτη επεξεργασίας των μεθόδων επεξεργασίας (π.χ. διαχωρισμό βαρύτητας, υγρό και ξηρό μαγνητικό διαχωρισμό, κ.λπ.) και μελέτη των ιδιοτήτων των μεταλλευμάτων, βιομηχανικών ορυκτών και πετρωμάτων. Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει προκαταρκτικές μελέτες σκοπιμότητας σχετικά με το σχεδιασμό των εγκαταστάσεων παραγωγής επεξεργασίας ορυκτών, περιβαλλοντικές μελέτες των εγκαταστάσεων επεξεργασίας ορυκτών, κλπ.

Δικαιούχοι

bottom of page