top of page

Ο Πολύγυρος είναι μια πόλη και δήμος στην Κεντρική Μακεδονία στην Ελλάδα. Είναι η πρωτεύουσα της Χαλκιδικής.

 

Γεωγραφία

Η πόλη του Πολυγύρου (πληθ. 6.121 στην απογραφή του 2011), είναι κτισμένη σε σχήμα ενός αμφιθεάτρου σε ένα οροπέδιο στη νοτιοδυτική πλευρά του βουνού Χολομώντα. Είναι νότια της Εθνικής Οδού 16 (Θεσσαλονίκη - Αρναία). Ο Πολύγυρος βρίσκεται ΝΑ της Θεσσαλονίκης, ΒΑ από τα Νέα Μουδανιά, ΒΔ της Σιθωνίας και της ΝΔ Αρναίας. Η δημοτική ενότητα (ο δήμος πριν από το 2011) έχει πληθυσμό 10.721 κατοίκους και έκταση 470,933 km². Άλλα μεγάλα χωριά της δημοτικής μονάδας είναι οι Καλύβες Πολυγύρου (1.333), η Όλυνθος (1.111), ο Ταξιάρχης (903), και τα  Βράσταμα (700). Ο συνολικός πληθυσμός του Δήμου είναι 22,048 (απογραφή 2011).

 

Ονομασία
Υπάρχουν διάφορες εικασίες σχετικά με την προέλευση του ονόματος Πολύγυρος. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι προέρχεται από το συνδυασμό των λέξεων πολυ (πολύ) και γερός (ισχυρή), λόγω του υγιεινού κλίματος. Άλλοι πιστεύουν ότι οι λέξεις πολύ και ιερός  έδωσαν το σημερινό του όνομα, εξαιτίας ενός αρχαίου ναού στην περιοχή. Επίσης, ένας παλιός γαιοκτήμονα, που ονομάζεται Πολύαρος, προσφέρει μια πιθανή ετυμολογία. Σύμφωνα με μία άλλη πιθανή ετυμολογία, το όνομα προέρχεται από τις λέξεις πολύ και γύρω (στρογγυλό), που προκύπτει λόγω της αμφιθεατρική θέση της πόλης.

Δήμος
Ο δήμος Πολυγύρου διαμορφώθηκε κατά το 2011 με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης από τη συγχώνευση των ακόλουθων 4 πρώην δήμων, που έγιναν δημοτικές ενότητες:
 

  • Ανθεμούντα

  • Ορμύλια

  • Πολύγυρος

  • Ζερβοχώρια

 

Ιστορία

Αρχαιότητα

Κάποιοι τοποθετούν στην ευρύτερη περιοχή της σύγχρονης πόλης του Πολυγύρου την αρχαία πόλη της Απολλωνίας. Η Απολλωνία ήταν μία από τις 32 πόλεις, οι οποίες υπό την ηγεσία της Ολύνθου αποτελούσαν το Κοινό των Χαλκιδέων. Το Κοινόν καταστράφηκε το 379 π.Χ. από τους Σπαρτιάτες , ενώ το 348 π.Χ., ο Φίλιππος ο Β’ της Μακεδονίας προσθέτει όλη την Χαλκιδική στο Μακεδονικό Βασίλειο. Το 168 π.Χ., η Χαλκιδική κατακτάται από τους Ρωμαίους. 

 

Βυζαντινή και Οθωμανική εποχή

Η πόλη του Πολυγύρου αναφέρεται για πρώτη φορά σε ένα μεσαιωνικό αυτοκρατορικό έγγραφο, χρυσόβουλο (με χρυσή σφραγίδα) του αυτοκράτορα Νικηφόρου Γ Βοτανειάτη της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας το 1080 μ.Χ. περίπου. Το 1430, όπως και το υπόλοιπο της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο Πολύγυρος κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς και ανήκε στο Σαντζάκ (περιφέρεια) της Θεσσαλονίκης. Στις 17 Μαΐου 1821 οι άνθρωποι του Πολυγύρου εξεγέρθηκαν κατά της οθωμανικής εξουσίας και κατάφεραν, προσωρινά, να αποβάλλουν την οθωμανική φρουρά. Επίσης, πολλοί κάτοικοι του Πολυγύρου πήραν μέρος στο αποτυχημένο επαναστατικό κίνημα του 1854 κατά των Οθωμανών.

 

Σύγχρονη Εποχή
Τέλος, στις 2 Νοεμβρίου 1912, ο ελληνικός στρατός, ως ένας από τους νικητές του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, μπήκε στον Πολύγυρο και προσάρτησε την πόλη στο ελληνικό κράτος.

 

Πολιτισμός

Ο Πολύγυρος είναι διάσημος για τους εορτασμούς του καρναβαλιού, το οποίο προσελκύει επισκέπτες από όλη την Ελλάδα. Μια κοντινή τοποθεσία που ονομάζεται Παναγία, είναι επίσης διάσημη για τους εορτασμούς της θρησκευτικής γιορτής στις 15 Αυγούστου. Ακόμα, πολιτιστικοί σύλλογοι δραστηριοποιούνται στους τομείς της λαϊκής μουσικής και του χορού. Κλασική και σύγχρονη μουσική καλλιεργείται στο δημοτικό ωδείο της πόλης. Υπάρχει ένα Λαογραφικό Μουσείο της πόλης, το οποίο άνοιξε το 1998.

 

Ορόσημα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου έχει εκθέματα που περιέχουν ευρήματα από όλη την Χαλκιδική, αναφερόμενα στην παλαιολιθική και νεολιθική εποχή, γεωμετρική, αρχαϊκή, κλασική, ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο.

Πληθυσμιακά στοιχεία (από την απογραφή του 2011)

Δήμος

- Πληθυσμός: 22,048

- Έκταση: 952.0 km2 (368 sq mi)

- Πυκνότητα: 23 /km2 (60 /sq mi)

Δημοτική Ενότητα

- Πληθυσμός: 11,386

- Έκταση: 470.9 km2 (182 sq mi)

- Πυκνότητα: 24 /km2 (63 /sq mi)

Κοινότητα

- Πληθυσμός: 7,459

The City Hall

MunicipalityΤο Δημαρχείο

MunicipalityΆποψη μιας πλατείας

The City Hall

MunicipalityΕκκλησία στον Πολύγυρο

The City Hall

MunicipalityΑρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου

Εξωτερική άποψη

Πολύγυρος

bottom of page