top of page

Τεύχος No 4 | Ιούν 2016

reclaim Special Edition

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξόρυξης και Εναλλακτικών Μεθόδων Διαχείρισης Αποβλήτων

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξόρυξης και Εναλλακτικών Μεθόδων Διαχείρισης Αποβλήτων στις 15 και 16 Ιουνίου 2016, πλησιάζει! Ελπίζουμε ότι όλοι σας θα συμμετασχετε ώστε να δείτε από κοντά την παρουσίαση των αναλυτικών αποτελεσμάτων της πιλοτικής μονάδας Εξόρυξης Αποβλήτων του ΧΥΤΑ Πολυγύρου ώστε να συμμετάσχουμε σε μια αποδοτική συζήτηση για το μέλλον της αξιοποίησης των αποβλήτων στην Ελλάδα. Επιπλέον, στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα γίνουν παρουσιάσεις από ειδικούς στους τομείς της εξόρυξης και της διαχείρισης αποβλήτων, όπου θα αναλύονται οι τεχνικές και περιβαλλοντικές πλευρές εναλλακτικών μεθόδων διαχείρισης αποβλήτων και η εφαρμοσιμότητά τους στον Ελληνικό χώρο. Το Πρόγραμμα του Συνεδρίου έχει οριστικοποιηθεί και μπορείτε να το κατεβάσετε από ΕΔΩ (στα Ελληνικά)

 

Έχετε κάνει την εγγραφή σας στο συνέδριο; Είναι πολύ απλό: Πατήστε ΕΔΩ για να επισκευτείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου (στα Ελληνικά) και να γραφτείτε oniine γιατί οι θέσεις είναι περιορισμένες. Προλάβετε!

 

Πιλοτική Μονάδα Εξόρυξης Αποβλήτων: Αποτελέσματα

Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων της πιλοτικής μονάδας Εξόρυξης Αποβλήτων του ΧΥΤΑ Πολυγύρου έχει ολοκληρωθεί και έχουν δημοσιευτεί. Κατά τη διάρκεια των 45 ημερών λειτουργίας της μονάδας, από την αρχή του Ιουνίου έως και τα μέσα του Ιουλίου 2015, η συνολική ποσότητα των αποβλήτων που εξορύχθηκαν και επεξεργλαστηκαν στη μονάδα ανήλθαν σε όγκο σε περίπου 1300m3 (580.547 kg σε βάρος) και αποτελούνταν από γυαλί, σκληρά πλαστικά, μεμβράνες (πλαστικές σακούλες) και αλουμίνιο (ανακυκλώσιμα υλικά), καθώς και σιδηρούχα μεταλλικά αντικείμενα. Επιπλέον, μια μεγάλη ποσότητα εδαφικού υλικού ανακτήθηκε, το οποίο αποδείχθηκε ότι είναι μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί σαν υλικό επικάλυψης για τις καθημερινές ανάγκες του ΧΥΤΑ.

 

Επίσης, στο πλαίσιο του έργου έλαβε χώρα μια σειρά δοκιμών μιας νέας προσέγγισης για την ανάκτηση πολύτιμων μετάλλων από τις πλακέτες τυπωμένων κυκλωμάτων (PCBs) που βρίσκονται στα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα, εισάγοντας καινοτόμα στοιχεία από τη μεταλλευτική βιομηχανία. Ειδικότερα, οι πλακέτες υποβλήθηκαν στην ειδική επεξεργασία της επίπλευσης, με πολλά ενδιαφέροντα αποτέλεσμα ανακτήσεων.
 

Η συνολική λειτουργία της πιλοτικής μονάδας διεξήχθει σωστά και επέφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Περαιτέρω δοκιμές είναι απαραίτητες σε μεγαλύτερη κλίμακα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, χρησιμοποιώντας περισσότερο προσωπικό. Ο σχεδιασμός της μονάδας θα μπορούσε επίσης να βελτιωθεί, ώστε να αποφευχθούν οι δυσκολίες από απρόβλεπτους παράγοντες. Λεπτομερέστερη ανάλυση όλων των πληροφοριών από τη λειτουργία της μονάδας μπορεί να βρεθεί στη σχετική τεχνική έκθεση της Δράσης Β6, την οποία μπορείτε να κατεβάσετε ΕΔΩ. Φωτογραφίες από τις εργασίες Εξόρυξης Αποβλήτων μπορείτε να δείτε στα δεξιά της σελίδας και στη γκαλερί της ιστοσελίδας.

 

 

Κοινωνικο-οικονομική Ανάλυση της Εξόρυξης Αποβλήτων

Παράλληλα στις δράσεις της μονάδας, διεξήχθη μια λεπτομερής ανάλυση σε σχέση με τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της μεθόδου Εξόρυξης Αποβλήτων, η οποία εστιάζει τόσο στο τοπικό επίπεδο του Πολυγύρου όσο και σε ευρύτερο πλαίσιο για όλη την Ελλάδα. Τα κυριότερα συμπεράσματα είναι ότι η οικονομική επιτυχία των έργων Εξόρυξης Αποβλήτων διαφέρει κατά περίπτωση. Πάντως, υπάρχει σαφής βελτίωση των οικονομικών δεικτών όταν γίνεται αγορά μηχανημάτων και χρησιμοποιείται ιδίον προσωπικό σε σχέση με την χρήση εργολάβων για την εκσκαφή και την επεξεργασία των αποβλήτων.

 

Όσον αφορά τα αναμενόμενα έσοδα από τα ανακυκλώσιμα, τα σκληρά πλαστικά είναι αυτά που ξεχωρίζουν. Ο διαχωρισμός των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων επίσης προσέτει στα οικονομικά οφέλη του έργου αλλά η αποσυναρμολόγηση τέτοιου εξοπλισμού δεν επιφέρει σημαντικές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα αφου βρίσκεται σε πολύ μικρές ποσότητες στα απόβλητα που εξορύσσονται. Τα συνολικά κέρδη όμως επηρεάζονται σημαντικά από την ανάκτηση χώρου. Κοινωνικά, η Εξόρυξη Αποβλήτων δικαιοογήται απόλυτα. Η Ομάδα έργου διεξήγαγε δυο έρευνες που αποκαλύπτουν ότι η "θέληση για πληρωμή" των πολιτών μπορεί να στηρίξει παρόμοια έργα, αλλά εξαρτάται κυρίως από το μέγεθος του πληθυσμού που επηρεάζεται άμεσα.

 

Η αναλυτική κοινωνικοοικονομική μελέτη υπάρχει μέσα στην έκθεση για τη Δράση Β9 του έργου και μπορείτε να την κατεβάσετε ΕΔΩ, ενώ την τοπική και εθνική έρευνα μπορείτε να τις κατεβάσετε ΕΔΩ και ΕΔΩ αντίστοιχα.

Εξαμηνιαίο ενημερωτικό δελτίο σχετικά με την καινοτομία, την έρευνα και τα αποτελέσματα του προγράμματος LIFE+ reclaim.

Πλαστικό (σακούλες) από την πιλοτική μονάδα του LIFE Reclaim

Γυαλί από την πιλοτική μονάδα του LIFE Reclaim

Αλουμίνιο από την πιλοτική μονάδα του LIFE Reclaim

Πλαστικό από την πιλοτική μονάδα του LIFE Reclaim

Μέταλλα από την πιλοτική μονάδα του LIFE Reclaim

Πιλοτική μονάδα Εξόρυξης Αποβλήτων του LIFE Reclaim

Πιλοτική μονάδα Εξόρυξης Αποβλήτων του LIFE Reclaim

Εργάτες στην πιλοτική μονάδα του LIFE Reclaim

Iστοσελίδα του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εξόρυξης και Εναλλακτικών Μεθόδων Διαχείρισης Αποβλήτων

bottom of page